Home   Uncategorized   Extra komfort med luftvärmepump

Extra komfort med luftvärmepump

Hej alla!

Här kommer då premiärblogginlägget för min reseblogg. Jag kommer avvika (lite i alla fall) från resetemat och diskutera värmepumpar i det här inlägget istället. Eller rättare sagt luftvärmepumpar. Vill du läsa mer om värmepumpar så kan du göra det här: www.varmepumppriser.se

Förra sommaren så gjorde jag en liten kortare resa till en bekants sommarstuga på västkusten. I en sån där typiskt idyllisk bohuslänmiljö. Otroligt trevligt! Sommarstugan i sig var av den lite äldre varianten så att säga, utedass och hela paketet. El hade nyss blivit indraget och vatten fick man hämta ur en slang ute i trädgården. Men det är väl lite det som är tjusningen med sommarstuga kan jag tycka.

I och med att sommarstugan är så gammal så lämnade dessvärre isoleringen lite mer att önska. Kändes som att väggarna var gjorda av papp! Jag var där under den perioden förra sommaren då det faktiskt inte regnade, istället gassade solen. Med den tunna isoleringen hade det blivit outhärdligt inne i sommarstugan om det inte vore för luftvärmepumpen. Denna geniala uppfinning som tydligen även kan köras som en airconditioner! Med ett knapptryck kan man ställa om den från att blåsa varmluft till att blåsa kalluft. Det var riktigt skönt med kylmöjligheter när jag var där.

Men i första hand så brukar ju luftvärmepumpen att användas som en värmekälla. Och de som har stugan brukar också göra det på våren och hösten när de är där. Utan den hade det inte varit möjligt att vara där utan att vara rejält påpälsad. Tjugo papp hade tydligen betalat för sin värmepump. Det är verkligen inte mycket för den komforten som den bidragit med!

Uppenbarligen så har de också kört luftvärmepumpen på vintern som en så kallad underhållsvärmare. Tidigare när de inte hade värmepumpen så blev det alltid så fuktigt inne i stugan på vintern. Fukten fann sin väg in i väggarna och möblerna och gjorde att det alltid luktade unket där på våren. Inomhustemperaturen ska visst alltid vara ungefär 5 grader över utomhustemperaturen, och på vintern ska den helst inte falla under 5 till 7 grader överhuvudtaget. Men genom att köra värmepumpen på underhållsvärme så höll de en konstant temperatur på runt 10 grader även under vintermånaderna. Som tur är så blir det inte jättekallt där de har stugan. Däremot blir det väldigt blåsigt och fuktigt, och värmepumpen fungerade perfekt att ”blåsa” bort fukten med.

Sommarstugeägarna var tidigare rädda för att mögel skulle leta sig in i sommarstugan. Men med värmepumpen är det problemet är världen. Den dagen jag också skaffar mig en sommarstuga ska den definitivt vara utrustad med en luftvärmepump!

Comments are closed.