Home   Uncategorized   Göran och isoleringsproblematiken

Göran och isoleringsproblematiken

Vi kom lite av ämnet förra gången, det började med bergvärme och slutade med blåslagen haka. Så nu är vi tillbaka till historien om bergvärmepumpen (som jag spetsat med lite info från GreenMatch!). Det var ju när jag hälsade på i Styrnäs i vintras.

Innan jag anlände, så hade min gode vän Göran bestämt att de minsann ska ha bergvärme. De har ju i många år använt olja för att värma upp huset. Det går åt några kubikmeter olja per år till det huset. Dragigt och stort med högt i tak – sämsta byggnationen om man vill ha det varmt inne.
Jag var ju inställd på att åka på lite semester, men jag möttes av något annat när jag kom fram. Göran stod på vinden med isolering upp till knäna och skrek till sin stackars fru:
“De här jävla brädorna går inte att få bort – vi får aldrig ner det här fluffet!”

Marie, som är en händig själ, tog det helt lugnt. Först tog vi lite kaffe i köket och pratade om vad som hänt sedan sist. Med Göran skrikande uppe på vinden, förstås. Den idioten har ju inte vett att sluta bara för att allt går honom emot. Istället låter han vädergudarna veta att virket huset byggdes med var av lite för god kvalitet.

Sedan klättrade vi upp på vinden och möttes av Göran, täckt av sågspån och isoleringsdamm. Det var inegn vacker syn, det ska jag säga er. Han förklarade kort att imorgon skulle de minsann installera värmepumpen och morse hade han börjat fundera på att det nog skulle bli lite effektivare om han tilläggsisolerade huset.

Bergvärme är otroligt effektivt som uppvärmning, men om hälften av värmen sipprar ut genom tak och fönster, så förlorar man en hel del av vad man annars hade kunnat spara. En värmepump med en så god årsvärmesfaktor som 4, mister liksom sin funktion när värdet sjunker ner till 2 efter att man korrigerat läckagefaktorn.

Vi höll nog på med den där isoleringen halva natten. Göran hade svåra eksem på hela armarna efter isoleringen, och sov väl inte särskilt bra de få timmar som blev. Så när de dundrade in med maskinen för borrning var det väl inte alltför många muntra miner.

Borrhålet skulle bli 180 meter djupt, så det tog några timmar att borra. Dagen efter kunde bergvärmepumpen installeras. Allt gick faktiskt bra, trots missödet med isoleringen dagen innan. Jag var lite orolig att det var början på en nedförsbacke, men den vände uppåt ganska kvickt.

Hur som helst – lärdomen av denna historien:
Ska du byta värmekälla, så se över husets skick några månader i förväg. Då har du god tid på dig att tilläggsisolera, fixa med ventilering och slipper kliande armar och svärande amatörbyggare.

Comments are closed.