Home   Uncategorized   Snålspolande kranar & timer på mobilladdaren

Snålspolande kranar & timer på mobilladdaren

Nu är hösten här och mörkret och kylan knackar på dörren. Trots bergvärmepump och bra isolering så kommer det vara ofrånkomligt att minimera elräkningarna under vintern. Därför vill jag gärna dela med mig med några energisparartips som jag hittade på GreenWatch. Kanske kan det hjälpa både dig och mig att spara några kronor i månaden.

Spara en slant & energi

Först och främst kan vi ju ta en upprepning på föregående inlägg: Isolering är nyckeln till ett varmt hem. Om värmen läcker ut ur fönster och väggar så spelar det inte roll hur exklusiv värmepump eller pelletspanna du köper – delar av värmen kommer försvinna rätt ut i tomma intet. Så kolla över väggarna, och fönstren för den delen. Du märker ganska kvickt om det drar in kalluft vid fönsterna. Det kan du lätt åtgärna genom att byta ut tätningslisterna. Om du har gamla tvåglasfönster kan det löna sig att byta dem till moderna tvåglas- eller treglasfönster.

När du vet att du har en väl fungerande uppvärmning och ett förhållandevis tätt hus, så kan du börja se över dina rutiner. Kanske har du samma vana som jag: Att ta en uppfriskande dusch på morgonen för att vakna ordentligt. Detta är ju en väldigt härlig rutin, men den innebär också att du förbrukar stora mängder vatten och värme. Visste du att du kan spara 40 000 liter vatten om året genom att duscha fem istället för femton minuter varje morgon?

För att minska vattenåtgången kan man också installera såkallade snålspolande dusch- och kranmunstycken. Det är ett effektivt sätt att spara vatten, men det innebär också att trycket i slangen blir lite sämre. Jag har förstått att om man har långt och tjockt hår så kan man tycka att det snarare tar längre tid att tvätta håret jämfört med om man har lite ordentligt tryck. Då kanske det jämnar ut sig någonstans ändå, ja, man får fundera över det där.

Slutligen har vi dagens i-landsproblem: Alla elektroniska apparater som vi måste ladda dagligen. Jag menar, min mobiltelefon klarar sig en dag, sen måste den laddas. Det var annat på 90-talet när mobilerna kunde vara igång i en vecka utan problem. Men nu är det som det är, och problemet är väl inte laddningen i sig, utan att vi låter laddaren vara kvar i uttaget när mobilen, eller vad det kan vara, är fulladdad. Dra ur kontakten – eller använd timer. De flesta produkter är ju fulladdade på ett par timmar. Jag är jättedålig på det där själv, men man får ju försöka komma ihåg. Sedan laddar man ju ofta under natten, och inte kan man ställa alarm för att vakna och dra ur kontakten. Nä, en timer kanske det får blir.

Så det blir mitt tips till er idag: Införskaffa en timer att sätta laddarna i. Så kan vi börja räkna på hur mycket el vi kan spara i höst. Lycka till!

Comments are closed.